lördag 30 maj 2009

Pingstafton

Idag är det pingstafton och jag och maken har varit ute på en underbar promenad, nu på morgonen. Jag brukar ge mig ut tidigt på morgonen, och idag ville mannen följa med och se & lyssna på naturen som vaknar. Det var en underbar promenad. =)

Senare på förmiddagen ska vi ta oss till Gislaved , där Stina ska vara med i karnelevalen. Det är ett karnevalståg där treorna på gymnasiet har byggt fantastiska och fantasifulla ekipage. Och där de sedan tävlar i olika utmaningar sinsemellan.
Där är en verklig folkfest under hela helgen, som avslutas med en ekumenisk gudstjänst ute på en äng på söndag förmiddag.

När vi kommit hem ska jag klippa gräs och baka tårtbottnar och pajer....vi har ju studenten här till nästa helg. Så bloggandet kommer nog att vara sparsamt under kommande vecka, men jag återkommer efter det.

Måste bara berätta att jag igår fick ett eget tal tillägnat mig av en elev som slutar nia nu. De hade fått i uppdrag att skriva ett tacktal eller hyllningstal till klassen, släkting, kompis eller annan person som betyder mycket i deras liv. Och en elev höll ett tacktal till mig =)
det var värmande att höra och blev många glada skratt.  Många av de andra höll ett hyllningstal till klassen, vilket också är mycket glädjande, då det varit jobbiga år med ordningen i klassen. Men nu inser de flesta att de ändå har varit en gemenskap under ytan som betyder väldigt mycket. Det är sådant som värmer när man tänker på allt jobb man lagt ned med klassen. 

Vi har gjort om i en av hallarna och så här blev resultatet =)

Hoppas att alla ni får en härligt ljuvlig pingsthelg!

fredag 29 maj 2009

Fredagsfoto: Insekt

Kunde inte låta bli att vara med denna vecka =)
Det blev två bilder....


lördag 23 maj 2009

Ledig lördag,skönt =)

Idag är det ytterligare en ledig dag, man blir nästan veckovill när man är ledig så många dagar i ett sträck. Men skönt är det =)
Idag har jag tänkt att ta tag i stryktvätten och annat som blivit åtsidosatt när tiden inte räcker till....

Igår hade vi en underbar dag, jag o maken åkte till Falkenberg för att handla present till yngsta dottern som fyller 17 år på måndag. Vi fick tag på det vi tänkt oss (mer kan jag inte skriva, för hon läser bloggen) när vi passerade Ullared var det nästan igenkorkat av alla bilar och folk, tur att man inte behövde stanna där.....

När vi kom hem igen började jag förbereda mat till kvällen, vi skulle premiärbada bastu med kompisar innan vi skulle grilla och äta potatisgratängen.
Vi var sammanlagt sex personer som träffades nere vid bastun, där vi åt lite snacks bl.a.
i "relaxavdelningen" som man så fint kan kalla delen utanför bastun.
Efter ett tag gick vi in i bastun och alla trivdes men varm ånga och sedan dopp i sjön. Vi satt nog där i en och en halv timme och bara pratade och njöt. Sedan var det mat och fortsatt prat och glada skratt. vad härligt det är att kunna skratta så mycket med vänner. Vi bjuder alla på oss själva. Så det var inte sista bastukvällen med det här gänget!!


Bild på bastuvagnen, nu på plats =) äntligen

Nu har jag fått hem två av tre döttrar, den äldsta och yngsta, skönt och roligt att ha dem hemma =)) Den tredje var hemma igår men är nu hos sin pojkvän =)

I morgon ska vi ha ett litet kalas för 17-åringen, det är inte många som kommer då de valt att komma på studenten och då slå två flugor i en smäll, gratta 17-åringen och studenten på samma dag, det är ett smart val då många har långt att åka för att komma till oss.
Men farmor kommer och några kusiner dyker nog också upp, i morgon, så nu ska jag baka tårta och någon mer kaka. 
Ha en fortsatt fin helg/ Bodil

söndag 17 maj 2009

Härliga söndag

Idag har vi haft en underbar söndag!!
Vi började med en härlig cykeltur där vi gjorde en del stopp hos goda vänner efter vägen.
Allt är så enkelt när man cyklar förbi folk som är ute i trädgården eller på gårdsplanen.
Man stannar och pratar bort en stund, alla vi stannade hos idag blev mycket glada över spontanbesöken. Vi är lite dåliga på det, att stanna till och bara prata eller ta ett glas saft eller kaffe utan att planera det innan.
jag tycker att det är roligt när folk bara stannar till och kommer in på en kopp kaffe eller grilla en korv utan att vi bjudit dem till oss. Då har man inga krav på att det ska bjudas på det & det& det osv. utan de får ta det som det är.

Efter middagen var det dags för mig att åka till kyrkan där kören övade två timmar innan musikmässan började. Vi sjöng Atle Burmans sånger som olika tonsättare tonsatt.
De texterna är helt underbara, mycket sommar och grönska och hopp och tro. Man blir glad av att sjunga och lyssna på dem =)

Efter det hade vi i kören en liten vårfest där vi åt planka med massa gott på. Vi passade även på att uppvakta de som fyller jämt inom den närmaste tiden och berättade norgehistorier, idag när det är deras nationaldag.

Detta goda smaskade vi på i kväll....mums smakade det =)

Imorgon skall jag, om vädret är okej, spela golf för första gången i mitt liv. Vi har förlagt vår konferens i laget på golfbanan i morgon. Det ska bli spännande att se om jag kan få iväg bollen mer än tre meter....

torsdag 14 maj 2009

Torsdagstankar

Jag har druckit kaffe efter det att jag kommit hem från kören. Sedan satte jag mig här vid datorn en stund. Kaffestunden på kvällen är en härlig stund.

Vi ska ha ett framträdande i kören på söndag kväll, vi ska sjunga med en stråkkvartett från Halmstad. Det är i huvudsak sånger av Atle Burman på programmet, och de är så vackra ord och trallvänliga melodier. Jag hoppas verkligen att det kommer mycket folk och lyssnar på det på söndagskvällen. Kan man tänka sig en finare avslutning på helgen?

Annars sitter jag och försöker komma på lite tipsfrågor till en promenad jag tänkt ha imorgon för de nya svenskarna som jag undervisar. De ska komma hem till mig där vi ska fiska, bada, grilla, gå tipsrunda och spela kubb. Så har jag tänkt mig dagen hos mig, men vi får se hur det blir när de kommit hit. Det är åtta stycken. Jag ser verkligen fram emot detta, tre av dem kommer att sluta på vår skola till sommaren så det är deras sista chans att komma hit.

Annars har veckan rullat på som vanligt. Lagom mycket av allt, känns det som. Det är en kollega som har det lite tufft just nu, han blev lämnad av sin partner. Så det har varit lite extra samtalstid med honom under veckan. Fast man inte kan göra mer än lyssna och nicka hummande, verkar det som om bara det lindrar lite. För honom känns sommarlovet väldigt långt i nuläget. Och det kan jag förstå, hoppas han får nåt att hitta på så tankarna kan skingras.

Nu börjar mina nior att vakna till på allvar, "slutar vi om fyra veckor, ska vi hinna med allt tills dess" det är en vanlig reflektion hos dem just nu . "Ja, vi slutar om fyra veckor, men betyget skall vara satt om tre veckor, och du har haft lång tid på dig för dessa uppgifter. Varför börjar du jobba med dem så sent" Den konversationen har vi i mitt ämne, men jag har hört att de har samma konversation med många av lärarna. Hur ska det sluta, det är nästan som en thriller... en del av de som hänger på "gärsgårn" kommer att fixa det, men en del kommer tyvärr inte att nå ända fram. Det känns alltid lika tungt att inte kunna sätta ett betyg på eleverna utan det blir bara ett streck. Hur mycket man än lyfter och hjälper de som behöver det som bäst kommer de inte att fixa det. Några som inte får betyg har skolkat och struntat i allt som har med skolan att göra trots att vi stöttat på alla sätt och verkligen gjort vad vi kan. Just de eleverna har jag lite lättare att acceptera ett streck för, de kommer att fixa det när de mognat. Men de eleverna som verkligen är med på alla lektionerna och hela tiden får stöttning och hjälp men ändå inte når ända fram, de eleverna tynger i mitt hjärta. Nu är det tack och lov inte så många men de som finns räcker.

Nu är det sängen som gäller! God natt på er  alla!

Helhet och detalj- på topp

Jag kunde inte motstå att vara med idag.
När vi var i Stockholm för tre veckor sedan
tog jag detta kort på en välkänd byggnad.
Nu fick jag användning för fotot så snart =)
Helhet













Detalj












onsdag 13 maj 2009

Promenad med gult i fokus

Ikväll blev det en liten promenad då jag bestämde mig för att ha gula blommor som ett tema. jag visste inte innan att jag skulle passera så många olika gula blommor. De flesta är kända för mig men en blomma vet jag inte vad den heter












         
käringtand













      
blodrot













      
Denna ovanför vet jag inte vad den heter...men fin är den =)













      
 Vår älskade maskros ser vi ovan













       
Vid bäcken växer kabbeleka

Det var en härlig promenad i det vackra vädret.
Som avslutning gick jag och satte mig vid sjön
och njöt av solnedgången över en spegelblank sjö.
Tänk att man kan ha det så underbart så nära inpå.

söndag 10 maj 2009

Isaberg är vackert även på sommaren =)

Morgonen började med att jag hoppade upp på cykeln och tog en knapp timmes tur i det underbara vädret. Jag tycker synd om alla som ligger länge på morgonen, de missar dessa underbara tillfällen då solen just börjat sin bana på himmelen och fågelsången får en att tro att man kommit till djungeln =) På vardagarna när jag har lite mer ont om tid, går jag upp en timme innan jag måste, och promenerar i 40-45 minuter. Man upplever naturen som bäst när allt håller på att vakna, det är en härlig känsla, först gång sedan dusch och därefter en god frukost, kan man begära mer??

Efter cykling och frukost var det alltså dags för att äntra mc:n och ge sig upp på Isabergstoppen, där HMCK:s motorcykelrunda började. I år var det dåligt annonserat därav få deltagare. Vi var 38 cyklar som startade mellan 10.00-11.00. Vi åkte därifrån på vackra vägar genom Småland.
Första stoppet var i Kulltorp, där det fanns tipsfrågor och aktivitet av annat slag. Sedan fortsatte färden på slingriga vägar till Bredaryd, Reftele och sedan åkte mot Segerstad och därefter mot Smålandsstenar och till Skeppshult över Fållinge. Sedan var det en härlig liten och krokig väg som bar oss mot Nissastigen igen innan vi svängde av mot Landeryd och Broaryd. Det var sammanlagt fyra stopp med aktiviteter och frågor på alla ställen. Rallyt var drygt 10 mil, det var härligt att åka och roligt att svara på frågor och vara aktiv i tävlingar.
Vädret vad ju med oss, det var alldeles perfekt väder att åka motorcykel i =)
Hur många rätt vi fick eller om vi vann något pris vet vi inte än...men den som lever får se ; )

Annars har dagen varit så härligt slapp som man bara kan längta efter ibland. Mina rabatter borde rensas och fönstren behöver putsas, men jag väntar några veckor till så jag bara behöver göra det en gång innan studenten som är den 5 Juni. Så vid den tiden lär det nog bli lite uppehåll i bloggandet, jag har antagligen annat att syssla med då =)

Var ute och gick i kväll och då för första gången så såg jag ett vildsvin livs levande promenera över vägen ca 30 meter framför mig. Jag har länge sett spår av dem i markerna runt omkring, men detta var första gången som jag såg ett. Det var ett stort svin, tycker jag, men jag har ju inget att jämföra med så...men spännande var det i alla fall.

I morgon har jag tänkt att handla lite växter som jag kan ha i amplar och krukor, men jag är rädd att det kommer en rejäl frostknäpp till, och då förstörs de kanske. Jag får se vad jag handlar när jag ska till Falkenberg för att hälsa på en jobbarkompis. Hon har flyttat in i ett sprillans nytt hus inte lång ifrån Skrea, det ska bli spännande att ha konferens på ett helt nytt ställe.

Hoppas förresten att inte frosten kommer nu, när blåbären blommar som bäst. Det är ju så gott att kunna plocka blåbär inpå knuten.

Jag har skjutit lite på en del rättning, nu måste det göras denna veckan. Vi ska snart börja skriva in betygen i betygskatalogen, så nu vill det till att se vad eleverna har åstadkommit den sista tiden. Den allra sista uppgiften de får i svenska är att hålla ett tal till en person eller klassen. Det ska vara en form av hyllningstal, t.ex. till pappas 50-årsdag eller när kusinen tar studenten. Den uppgiften se jag fram emot att få lyssna på. Jag har även sagt till dem att de kan spela in ett minisommarprogram på sin dator. De får välja tre småsnuttar av musik och sedan prat om sig,sitt eller annat de tycker att de vill tala om. Många ser fram emot den uppgiften med. Det som är skönt är att det gäller bara för mig att lyssna, inte läsning av långa stycken så här mot slutet. 
Ibland känns det som om man planerat bra, om man får säga det själv =P


Här är en bild som jag tog i Varberg igår
 

Fototriss- fåglar

Gick på fågeljakt i vårt hus, och hittade alla dessa i vårt vardagsrum =)

Tavla som föreställer havsfåglar

Dessa måsar köpte jag i Strömstad för många år sedan
nu hänger de i vårt tak. 
Denna hönan är tillverkad av Sprätthönsen,
en förening som syr lapptäcken mm

lördag 9 maj 2009

Promenad i det vackra Varberg, i solsken, kan det var bättre...

Dagen idag har jag varit ute och promenerat, jag var med i Tappavarvet och traskade runt i Varberg, 14 km. Det var roligt att gå på andra ställen än där man går jämt, jag fick se mycket av Varberg och vi gick i strålande sol från en klarblå himmel. Jätteskönt!

När jag kom hem var det gräsklippning som stod på programmet =) jag satt och åkte och maken gick med den lilla gräsklipparen, schysst fördelning idag, eftersom jag gått så långt innan =)
Sedan grillades det och lagades potatisgratäng, det smakade mums, säger en utsvulten Bodil =)

Nu börjar det räknas ned för oss som har årskurs nio, det är bara drygt 20 skoldagar kvar har eleverna räknat ut...det är mycket som ska hinnas med på dessa dagar. Nu börjar de eleverna som inte brytt sig så mycket innan att fundera på om de kommer att hinna bli färdiga med allt. Nja skulle jag tro, de har inte riktigt den goingen som krävs för att ge järnet, men jag pushar så gott jag kan.

Fortfarande är det ovisst om vilka som får börja med årskurs sex efter sommaren, men det ska var besrämt till den 19/5 då de nya klasserna kommer och hälsar på. Får jag en sexa kommer det att bli första gången som jag börjar med en klass från början. Det skulle vara otroligt spännande att få vara med att forma en klass från grunden.
Jag har erfarenhet av att det inte är lätt om man inte kan få en klassgemenskap från första året.
Nian jag lämnar fick inte den möjligheten, att jobba för en gemensam grund, utan de är fortfarande 23 individualister som bara tänker på sig själva och vad de kan åstakomma.

Veckan för övrigt har varit helt ok. med lagom spridda skurar av alla de slag, gnäll, ilska och glädje. 

I morgon är det ca. 10 mil på motorcykeln som gäller, vi ska åka Isabergsloppet, start på toppen av Isaberg och mål i vår lilla ort efter ca 10 mil och med tävlingar och happening under resans gång...spännade...

Återkommer mer om de i morgon, tror och hoppas jag...

tisdag 5 maj 2009

Tisdagstema: flytta

Flytta kan man göra många olika saker och på många olika sätt.
Här är min tolkning.
Jag har flyttat foten från vattnet till bryggan,
det är ett tydligt avtryck på vad jag gjort.


Fler bilder av flytt finns här i tisdagstema

söndag 3 maj 2009

Fototriss, Så ser det ut där jag är idag =)

Dagen började med en cykeltur, den första långa turen för i år. 
Den blev ca 3,5 mil på underbart vackra vägar i Småland och Halland.

Efter middagen var det dags för nästa cykeltur, 
med hjälp av motor och denna gång som spätta. 

Efter mc-turen var det dags för en kopp kaffe på altanen,
då ser jag dessa härliga penséer i krukan.

Här ser ni fler 

fredag 1 maj 2009

Fredagsfoto protest




Jag går och av glädje visslar, 
när jag ser kor som idisslar.
Mot igenväxt de gör en protest, 
fast de bara är som kossor är mest.
De inte förstår vilken nytta de gör, 
de gör bara som de bör. 

Fler fredagsfoto finns här